Rinoplasti:
Rinoplasti Ameliyatı Öncesi Genel Bilgilendirme:
ⓘ Her hastaya yapılacak iÅŸlemler farklılık göstereceÄŸinden, bu metinde bahsedilenler sadece genel bilgiler içermektedir.
Rinoplasti ameliyatı estetik ve fonksiyonel amaçla yapılmaktadır. Nefes alamayan estetik bir burun baÅŸarısız bir sonuçtur.
-
Genel Bilgiler:
Rinoplasti ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. (Tam narkoz)
-
Kısa süreli iÅŸlemler sonrası aynı gün taburcu olabilirsiniz ancak çoÄŸu hastamız 1 gece hastane yatışı sonrası sabah taburcu olacaktır.
-
Standart bir rinoplasti ameliyatının ~2-2,5 saat, revizyon rinoplasti ameliyatının ise ~3(±1) saat sürmesi öngörülmektedir.
Ameliyatı standart ÅŸekilde açık teknik ile yapmaktayım. (Sınırlı revizyon cerrahiler ya da sadece burun kemeri için yapılacak kısa iÅŸlemler için kapalı teknik ameliyat uygulanabilir.)
Ameliyat sonrasında burun ucunda, burun delikleri arasındaki ciltte ince dikiÅŸler, burun içinde içi delikli ve nefes almanıza engel olmayan bir stent (eskiden kullanılan tampon yerine- ama tampon deÄŸil), burun üzerinde ise özel bir bant ve plastik atel (alçı) bulunacak.
Burundaki tüm bu dikiÅŸ, stent, bant ve atel ameliyatınızın birinci haftasındaki (5-8 gün) kontrolde alınacak. (Bazı durumlarda burun içindeki tampon 3üncü günde de alınabilmektedir.)
Ameliyatınızda kemik müdahalesi yapılacağı için burun çevresi ve göz altında bir miktar ÅŸiÅŸlik ve morluk olacaktır. Bu durum ameliyat sonrası 3.-4. günde maksimuma ulaÅŸacak. ÅžiÅŸlik ve morluklar birinci hafta kontrolünüzde neredeyse kaybolmuÅŸ, 10uncu gün civarında ise tamamen iyileÅŸmiÅŸ olacaktır. (7-10 gün)
Ameliyat sonrası oluÅŸacak morluk ve ÅŸiÅŸliÄŸin minimum olması için burun çevresi ve göz altına soÄŸuk uygulaması yapmanız gerekmektedir. (Hastanede size buz temin edilecektir ancak evde kullanım için jel ÅŸeklinde olan buz torbası temin etmelisiniz. (Pratik çözüm: buzdolabı poÅŸetinde dondurulmuÅŸ bezelye ya da nohut.)
Ameliyattan 1 gün önce (erkek hastalar) sakal ve bıyık tıraşı olmalıdır.
​
​
​
​
Ameliyat öncesi fotoÄŸraf çekimi ( +Simülasyon):
Ameliyat öncesi fotoÄŸraf çekimi ve deÄŸerlendirmesi rutin olarak yapılmaktadır. Uygun hastalarda ise simülasyon ile görsel deÄŸerlendirme yapılır.
Rinoplasti ameliyatı öncesi fotoÄŸraf simülasyonu yapılmasındaki amaç hastanın talebini doÄŸru anlamak ve aynı fotoÄŸrafa bakarak aynı yorumu yapıp yapmadığımızdan emin olmaktır.
Yapılan simülasyon kesinlikle ameliyat sonrası elde edilecek sonuç ile ilgili bir garanti vermez. Talebiniz olabilecek;
-
doÄŸal,
-
doÄŸal + estetik
-
kalkık-kavisli
burun kategorisinden hangisini istediÄŸinize göre bu talebin ne ölçüde gerçekleÅŸebileceÄŸi; gerçekleÅŸirse yüzün kalanı ile nasıl bir uyum içinde olacağının size göstermek için yapılmış bir simülasyondur.

Özet olarak, yapılan simülasyon;
-
Ameliyat sonrası elde edilecek şekli garanti etmez.
-
1’inci yıl sonunda elde etmeyi planladığımız burnu hayal etmemize yardımcı olur.
-
Sadece yan pozdan bir simülasyon yapılır. Karşı pozdaki karşılığını zihninizde canlandırabilirsiniz.
-
Ameliyat sonrası ödem, ÅŸiÅŸlik ve burun ÅŸeklinin son halini alması:
Burunda oluÅŸan ödem 3 farklı dönemde azalmaktadır:
-
Ä°lk 2 haftalık dönemde hızlı ödem azalması sonrası ikinci haftada burnunuzun yeni yapısını ana hatları ve açıları ile birlikte göreceksiniz.
-
Sonraki yaklaşık 2- 3 aylık dönemde burnun özellikle sırt, uç ve kanatların yan kısımlarında ödem zaman içerisinde giderek azalacak ve ödemin kabaca %80’i geçecek.
-
Kalan %20’lik kısım için ise yaklaşık 8-10 ay gibi bir zaman daha gerekecek.
Bu bahsedilen süreler ortalama süreler olup burnun kemik ve cilt yapısı ödemin ve ÅŸiÅŸliÄŸin geçme süreci ve miktarı için ana belirleyici faktörlerdir. (Kalın cilt için süreler x1,5-2)
Kullandığım bazı cerrahi tekniklerde, kıkırdak ve dikiÅŸlerin zaman içinde oturması ve bir miktar gevÅŸemesi ile iliÅŸkili ve yer çekiminin de etkisi ile ameliyat sonrası 4-6 haftalık dönemde burun ucunda bir miktar aÅŸağı yönlü hareket olacaktır. (2-3mm ya da 8-10 derece) Bu durumu nedeni ile ameliyat sonrası erken dönemde burun ucunuz biraz kalkık olacaktır.
Ameliyat sonrası 2 ay süre ile burnunuza kontrolsüz fiziksel kuvvet gelmemelidir. Kemik kaynamasının henüz tamamlanmadığı bu dönemde oluÅŸabilecek sorunlar burun iyileÅŸmesinde kalıcı problemler yaratabilir. Bu 3 aylık dönemde burun travması oluÅŸturabilecek aktivitelerden kaçınma ve gözlük kullanmama önerilir.
Ameliyat sonrası 2nci haftadan itibaren nabız yükselmesi yapmayan sportif aktiviteler, 1’inci aydan itibaren buruna travma riskinin olmadığı nabız artırıcı aktiviteler serbesttir. 2nci ay itibarı ile istediÄŸiniz tempoda spor yapabilirsiniz.
Ameliyat sonrası 2nci haftadan itibaren denize, 2 aydan itibaren havuza girebilirsiniz.
​
​
​
Ameliyat ile ilgili olası Riskler:
Ameliyatınız genel anestezi altında yapılacağı için ameliyat öncesinde risk deÄŸerlendirmesi için tetkikleriniz yapılacak ve Anesteziyoloji bölümü doktorları tarafından deÄŸerlendirileceksiniz. Burnunuzla ilgili olabilecek cerrahi riskler size muayene sırasında anlatılacak.
Ameliyat sonrası ilk 24 saat burundan az miktar sızıntı ÅŸeklinde kanama beklenen bir durumdur. Bunun için burun ucunda bantlanmış bir bez tamponunuz olacak. Ameliyat sonrası gün taburculuk sonrası bu bandı çıkartabilirsiniz. Ä°kinci gün az miktarda, peçete ile silmenin yeterli olacağı damla ÅŸekilde kanamanız olabilir. Ancak nadir olsa da, daha fazla kanama olması halinde burnunuza ilaçlı pamuk/tampon uygulama, damardan ilaç uygulama ya da burundaki kanamaya yönelik cerrahi müdahale etme gerekliliÄŸi oluÅŸabilir.
Ameliyat sonrasında her ne kadar en iyi sonucu elde etmek tek amacımız olsa da buruna alınacak bir fiziksel travma ya da iyileÅŸme döneminde olabilecek beklenmeyen sorunlar nedeni ile %2-3 ihtimalle revizyon cerrahisi gerekebileceÄŸini hatırlatmak isterim.
Revizyon gerekliliÄŸi durumunda hastane ve hekim açısından karlılık amacı güdülmeksizin, sadece hastane yatış, ilaç ve anestezi maliyetlerini içerecek bir ücret talep edilebilecektir.
​
​
​
AMELÄ°YAT SONRASI KONTROL SÜRECÄ°:
Ameliyat sonrası kontrolünüz 6-8 gün sonra yapılacak. Kontrol günü ve saati size taburculuk sırasında ya da sonrasında bildirilecek.
Taburculuk sonrası da hastanede olduÄŸu gibi (ameliyat sonrası 3 gün -72saat-) başınızın yüksekte olmasına ve her saat başı 10dk buz uygulamaya devam ediniz. (Gece uykudan 1 sefer uyanmanız yeterlidir.)
Evdeki istirahatiniz süresince ağır ve yorucu egzersizlerden kaçınınız. Mümkünse oturarak ya da ayakta durarak zamanınızı geçiriniz. Ancak yatmak ve istirahat etmek istediÄŸinizde başınızın 45derece yüksek olması gereklidir.
Oda sıcaklığınızın ve bulunduğunuz ortamın sıcak olmamasına dikkat ediniz.
Banyo yapmanızda bir sakınca yoktur. Ancak ilk gün banyo yapmak zorunda iseniz bir yakınınızdan yardım alınız. Banyo yaparken yüzünüze su gelmemesi için gayret gösteriniz, saçınızı tercihen geriye doÄŸru yıkayınız.
1nci hafta kontrolünüze gelirken hafif bir kahvaltı yapmış ÅŸekilde geliniz. Tampon alma iÅŸlemi aÄŸrılı bir iÅŸlem olmasa da bazı hastalarda endiÅŸe ve korkunun etkisi ile tansiyon düÅŸmesi ve göz kararması olabilmektedir. Bu durumun önüne geçmemek için aç gelmemeniz gerekmektedir.
Alçı-bant-dikiÅŸ-stent (tampon) alınması sonrası burnunuza tekrar bantlama iÅŸlemi yapılacak, bantlar ise ikinci hafta sonunda çıkartılacaktır. Bu dönemde direkt buruna su uygulamadan banyo yapabilirsiniz. Bant ıslanırsa ıslak bırakılmaması ve hızlıca kurulanması yeterlidir.